
Doel van het spel
Op het einde van het spel de minste punten behalen over verschillende ronden.
Setup
In een 3-spelerspel, verwijder je eerst alle oranje en donkerrode kaarten - respectievelijk 'Doldrum' en 'Kraken'. In elk ander scenario gebruik je alle kaarten.
Deze worden geschud en evenredig verdeeld aan alle spelers. Met drie of vier spelers hebben alle spelers 15 kaarten, met vijf spelers 12 kaarten en met zes spelers 10 kaarten.
Spelverloop
De speler die kaart '0' heeft - of in een 3-spelerspel '11' - komt uit. Daarna leggen alle spelers in wijzerzin één kaart uit hun hand af. Indien de spelers de kleur kunnen volgen, dan moeten ze dat ook doen. Wanneer ze dat niet kunnen, mogen ze een andere kaart afspelen. Wanneer een speler een andere kleur zou spelen dan degene waarmee de slag wordt geopend, mogen de daaropvolgende spelers ook die kleur spelen, zelfs al hebben ze de kleur waarmee geopend is. Is er bijvoorbeeld geopend met grijs, maar heeft de daaropvolgende speler blauw gegooid, dan mag de daaropvolgende speler dus ofwel grijs, ofwel blauw spelen.
De speler die de hoogste waarde heeft gespeeld van de soort kleur die het meest gespeeld is, neemt de slag op. De slagen orden je zo, zodat je snel kan zien hoeveel slagen een speler heeft. In het algemeen komt de speler uit die de vorige slag heeft gewonnen, behalve wanneer je de hoogste kaart van een kleur hebt gespeeld - deze kaart herken je aan de ster, afgebeeld boven de vlag. Dan mag de speler kiezen wie een kaart uitkomt - dit kan ook de speler zelf zijn.
Wanneer alle spelers alle kaarten hebben gespeeld, eindigt de ronde. Elke speler telt zijn aantal slagen en deze score wordt genoteerd. Wanneer een bepaalde score door een speler niet overtreden wordt, start een nieuwe ronde. Wanneer een speler met drie of vier spelers 15 punten, met vijf spelers 12 punten en met zes spelers 10 punten overschrijdt, eindigt het spel en wint de speler met de minste punten. Wanneer er een gelijkstand zou zijn, delen deze spelers de overwinning.
Variant
Je kan het spel ook spelen op een andere manier. Bij een drie-spelerspel haal je alle kaarten onder de '31' eruit. Het grote verschil is dat de kaarten met de ster de kleur annuleren. De andere kleur die dan gespeeld werd zal dan de slag opnemen, ook al is er geen meerderheid van de soort kleur die gespeeld werd. Zijn er meerdere sterrenkaarten gespeeld en telt als het ware geen enkele kleur mee, dan moet diegene die de hoogste waarde gespeeld heeft de slag opnemen. Alle andere regels blijven gelden.
Materialen
De materialen bestaan uit 74 kaarten van standaardgrootte- en kwaliteit. Hierop staan de waarden '0' tot '74' afgebeeld, verdeeld in verschillende nautische thema's.
Conclusie / Onze Mening
Seas of Strife is een snel, leuk en enigszins tactisch slagenspel dat veel weg heeft van kleurenwiezen, maar met aangename twists. Er zijn maar liefst acht kleuren, en elke kleur heeft niet hetzelfde aantal kaarten. De oranje van de laagste soort, heeft er 11, en donkerrood, degene met de hoogste waarden, heeft er slechts 4. Zit het echter wat tegen met je kaarten, dan biedt de variant redding, want hiermee kan je nog kleuren annuleren, van slag wisselen, en zo meer.
Seas of Strife komt hier op tafel wanneer we snel een slagenspelletje willen spelen, die worden hier overigens graag gespeeld in een reeks kortere spelletjes. Kleurenwiezen deden we vroeger wel graag, en met deze moeten we eigenlijk altijd 'miserie' spelen. Troef is afwezig, en dat is maar best ook, want je moet spelen met de kleuren die je hebt. Wie houdt van een simpel slagenspel kan met deze zeker en vast niet mis.
Overzicht
Speelduur | 45 minuten |
Aantal Spelers | Drie tot zes spelers |
Moeilijkheidsgraad | Gemakkelijk |
Voor wie? | Vanaf 10 jaar |
Wij danken Rio Grande Games voor het ontvangen van een reviewexemplaar.
Onze mening is subjectief en op geen enkele wijze beïnvloed.