
Doel van het spel
Verzamel artiesten en juryleden die zoveel mogelijk overeenkomstige symbolen hebben. Dit moet je drie ronden doen. Wie op het einde van de derde ronde de meeste punten heeft, die wint het spel.
Setup
Elke speler krijgt één podium - of spelersbord - en de bijpassende puntenspin. Deze plaatsen we op de applaus-O-meter - of scorebord - in het groene slijmgedeelte. De vijf populariteitskaartjes gaan uit het spel, deze hebben we pas nodig in de derde ronde. We herkennen deze fiches omdat daar drie dezelfde iconen op afgebeeld staan. Als je met minder dan vier speelt, heb je slechts 10 juryleden nodig, in plaats van 15 die we gebruiken voor vier spelers.
Alle overige monsters en juryleden komen gedekt in het midden van de tafel. Hierna kunnen we door middel van een QR-code liedjes streamen of downloaden. We kiezen het liedje in functie van het spelersaantal - de liedjes zijn verschillend voor twee, drie of vier spelers. Een eerste speler wordt gekozen.
Spelverloop
Tijdens het spel is het de bedoeling om ons podium vol te krijgen met juryleden en artiesten. De juryleden komen onderaan het spelersbord. Tijdens de eerste ronde kiezen we slechts twee juryleden, in de tweede en de derde ronde kiezen we er drie. Op deze fiches kunnen we zien welk soort muziek zij prefereren.
Op de fiches van de artiesten vinden we welke soort muziek zij maken, aan de hand van iconen. We zien ook linksboven een lamp. Deze lamp stemt overeen met een gebied op ons spelersbord.
Om het spel te beginnen moet de soundtrack starten. We onderscheiden twee fasen in elke ronde. Eerst en vooral is er de castingfase, waarbij we fiches op ons spelersbord zullen plaatsen. Terwijl de soundtrack loopt zal je plots een monster horen happen naar lucht. De actieve speler draait dan één van de fiches in het midden van de tafel om, zodat deze open komt te liggen. Hierna komt er een stukje met gejubel en een buzzer. De actieve speler mag één van de open fiches in het midden van de tafel nemen. Als het geluid het happen van lucht is, en de speler heeft nog geen fiche genomen, mag hij dat ook niet meer doen en is het de beurt aan de volgende speler in wijzerzin.
Op een gegeven moment zal er een lang applaus in de soundrack zitten, hier pauzeren we de soundtrack. Dat is het einde van de ronde. We controleren eerst de spelersborden. Van artiesten die we dubbel hebben, kiezen we er één en leggen we die terug in het midden van de tafel. MonStars die in het verkeerde gedeelte liggen - wanneer de kleur van de lamp niet overeenstemt met de locatie op het spelersbord - worden die gedekt geplaatst op het spelersbord. Nadien wordt het overeenkomstige aantal symbolen geteld die de jury gemeenschappelijk hebben met de MonStars. Per overeenkomstig symbool ontvangen de spelers één punt. Voor elk omgedraaid kaartje verliezen de spelers één punt. Nadat we de punten hebben geteld, leggen we de puntenspin op de overeenkomstige plaats. Als we meer dan 30 punten hebben, draaien we deze om zodat deze score ook zichtbaar is.
Hierna start de volgende ronde. Alle kaartjes gaan terug naar het midden en worden gemengd. Denk eraan dat je in de eerste ronde slechts drie juryleden mag hebben en dat je in de derde ronde ook de vijf Mega MonStarkaarten in het gebied gedekt legt en schudt.
Na de derde ronde is het spel afgelopen. De speler die de meeste punten heeft verzameld, wint het spel. In geval van een gelijkstand wint de speler die tijdens de derde ronde de meeste punten heeft binnengehaald.
Naast de gewone spelmodus is er ook nog een powerduo-variant. Op sommige kaartjes staat nog een ander symbool, en als je zo een duo hebt, krijgt de speler op het einde van de ronde nog een bonuspunt. Wel opgelet, want een andere speler, die al een artiest heeft met zo'n icoon, mag het andere monster van iemands anders bord nemen, die ook al hetzelfde icoontje zou hebben, tijdens de spelfase - dus bij de buzzer en het rumoer.
Materialen
De gebruikte materialen zijn alle gemaakt van dik, stevig karton in allerlei vormen en is kleurrijk en duidelijk gericht op de jongere spelers. Daarnaast heb je ook nog een mobiel apparaat nodig om de soundtrack op af te spelen.
Conclusie / Onze mening
The Next MonStar heeft het unieke spelelement met het gebruik van het mobiel apparaat om een soundtrack te streamen. Hiervoor kan je zijn, of net niet, maar veel hinder in deze digitale wereld vormt het niet. Deze komt hier op tafel als we een jong publiek hebben, en het is een pluspunt als zij graag met muziek bezig zijn. De soundtrack is afgestemd op het aantal spelers, waardoor het nooit echt te lang duurt. Het ritmisch lucht happen, in combinatie met de buzzer, gaat sneller naargelang het spel vordert en dat is op zich ook een leuke insteek. De gameplay is eenvoudig, maar de keuze van de monsters en juryleden soms moeilijk. Hierdoor kan je al snel wat artiesten missen op het einde van een ronde. Een goede afweging, en een portie geluk, zijn nodig om winst te halen in The Next MonStar.
Overzicht
Speelduur | 20 minuten |
Aantal Spelers | Twee tot vier spelers |
Moeilijkheidsgraad | Makkelijk |
Voor wie? | Vanaf 8 jaar |
Wij danken Haba voor het ontvangen van een reviewexemplaar.
Onze mening is subjectief en op geen enkele wijze beïnvloed.